Angst bij Katten in de salon

Angst bij Katten in de salon

Dit keer gaat mijn blog over ‘Angst bij Katten in de salon’

9 van de 10 katten die ik in mijn salon voorbij zie komen zijn bang. Ze weten niet wat zich overkomt. Ze komen in een vreemde omgeving. Er hangen vreemde luchtjes en er gaat een onbekend persoon aan hem/haar zitten. Er gebeuren allemaal enge dingen waar ze zich niet op hebben voorbereid.
Het is belangrijk om rustig en geduldig met een kat om te gaan.

Door te beginnen de kat zelfstandig uit zijn/haar reismandje te laten komen.

Vervolgens benader je de kat rustig.
Ik ga altijd veel met de kat praten.
Hee hallo lieverd, wat ben je mooi, wat ben je lief zijn zinnen die ik bijvoorbeeld tegen ze zeg. Dat doe ik om ze gerust te stellen.
Ik zorg er altijd voor dat ik rustig en ontspannen ben. Katten voelen heel goed aan als je stress of spanning hebt. Als je veel stress hebt, is een kat ook sneller gestrest.
Daarom moet je altijd heel rustig en ontspannen zijn.
Eventueel kun je de kat even in de trimsalon laten rondlopen zodat ze de boel even kunnen verkennen.
Vervolgens start je de behandeling
Ik begin altijd de behandeling met nagels knippen. Dat doe ik voor mijn eigen veiligheid. Een kat kan namelijk flink uithalen en je daarmee flink verwonden. Dat kunnen ze bijvoorbeeld uit angst doen. Voor mijn eigen veiligheid begin ik dus altijd met het knippen van de nagels. Tijdens de behandeling ligt de kat als het ware los op tafel. Ik houd de kat met één hand vast, en de andere hand gebruik ik voor het trimmen. Dat heeft twee redenen. Reden één en tevens de belangrijkste: als je een kat vast zet kan een kat helemaal in paniek raken. Als een kat in paniek is zijn ze de controle over zichzelf kwijt. En kunnen ze zichzelf ophangen. Mij is ook altijd geleerd zet een kat NOOIT vast op tafel. En reden twee is: dat ik zelf de controle wil houden over de kat. Met katten kun je werken tot een bepaalde hoogte. Als katten tijdens de trimbehandeling ineens beginnen uit te halen moet je even een korte pauze inlassen, zo geef de kat even de ruimte om weer tot rust te komen. Vervolgens hervat je de behandeling weer. Als dat niet voldoende effect geeft splits ik de behandeling altijd op. Ik doe de behandeling dan in twee keer. Ik wil niet dat een kat trauma’s oploopt van een trimbehandeling. Sommige katten zijn zo angstig dat je wel genoodzaakt bent de trimbehandeling in gedeeltes uit te voeren.
De klant mag ook altijd bij de trimbehandeling blijven.
Katten vinden het namelijk fijn als er een bekend en vertrouwd persoon in de buurt is. Ik merk echt aan katten dat ze daardoor een stuk rustiger zijn.
Om dit gedrag te voorkomen heb ik de kittenbehandeling gëintroduceerd. Ik wil katten vanaf jonge leeftijd graag het trimmen aanleren zodat ze zien dat ze niet bang hoeven te zijn om naar de trimsalon te gaan!
Het trimmen wordt als het ware een gewenning voor ze!

Katten horen ook tijdens de behandeling rustig en ontspannen te zijn
Ik zie nog TE vaak voorbij komen dat ze heel angstig zijn
En daar wil ik graag verandering in brengen!

Veel liefs
Iris Vaanholt
Kattentrimsalon Iris

%d bloggers liken dit: