Hoe bescherm je je kat tegen de warmte

Hoe bescherm je je kat tegen de warmte

Het is weer tijd voor de maandelijke blog.

Deze keer gaat mijn blog over: ‘hoe bescherm je je kat tegen de warmte’

De zomer staat weer voor de deur, en de temperaturen lopen nu al flink op. Katten kunnen de warmte beter verdragen als honden. Dat komt omdat de voorouders van de kat woenstijnbewoners waren. Op warme dagen kun je je het beste je kat zoveel mogelijk met rust laten, laat hem/haar maar lekker zijn eigen gang gaan. Pak ze niet te vaak op en ga niet intensief met ze spelen. Op warme dagen hebben ze daar niet veel behoefte aan. Meestal gaan ze slapen of relaxen. Zorg ervoor dat er binnen en rondom het huis voldoende schaduwplekken aanwezig zijn. Schaduwplekken kun je zelf makkelijk creëren door bijvoorbeeld de gordijnen gedeeltelijk dicht te doen en door een parasol op te zetten.
Ventilatoren zorgen ook voor verkoeling. Toch is het belangrijk dat je goed oplet waar je hem plaatst. Katten houden er namelijk niet van om op de tocht te liggen. Wil je even graag een raam open zetten voor wat frisse lucht ? Pas dan heel goed op bij de klap-kiep-kantelramen. Katten kunnen daar namelijk in komen vast te zitten. Zo’n beknelling is vaak fataal voor ze. Gelukkig hebben ze speciale beschermrekje ontwikkeld zodat de kat niet meer vast kan komen te zitten. Zo bespaar je een hoop ellende en verdriet. Je kunt je kat (indien hij/zij dat lekker vindt) wat verkoeling bieden door hem met natte handen of een vochtige washand te aaien. Katten kunnen zich ook verbranden, vooral witte katten zijn daar gevoelig voor. Vooral de oren en het neusje zijn erg gevoelig en kwetsbaar. Er is een speciale zonnebrandcreme ontwikkeld voor kat. Die is te koop bij dierenspeciaalzaken en online. Lees voor gebruik wel goed de gebruiksaanwijzing.
Katten zijn over het algemeen slechte drinkers, toch is het van belang dat ze voldoende vocht binnen krijgen, helemaal op warme dagen. Door ze te stimuleren om te drinken moet je ijsklontjes in het water toevoegen. En ververs meerdere keren per dag het water. Wat je ook kunt doen is ze bijvoorbeeld een vleesmaaltijd te geven, dat bevat vaak veel vocht.

Kattentrimsalon Iris zit gevestigd in een omgebouwde garage. De garage heeft een plat dak. Als er in de middag (rond 14:00 uur) de zon begint te schijnen wordt het binnen in de salon ontzettend warm. Er hangen wel speciale gordijnen waar geen zonlicht doorheen komt. Maar vaak helpt dat niet voldoende. Meestal werk ik in de zomer maanden met een tropenrooster. Dat betekend dat ik vanaf de middag niet meer werk. Anders is het niet uit te houden. Als de temperaturen lager zijn kan ik wel gewoon een heledag werken. Maar dit kan niet als er tropische temperaturen zijn.

De ideale temperatuur voor een kat is gemiddeld zo’n 22 graden

Bedankt voor het lezen van mijn blog! Hopelijk zit er wat bruikbare informatie voor jullie tussen!

Veel liefs

Iris Vaanholt
Kattentrimsalon Iris

%d bloggers liken dit: